Vielä sananen työn arvostamisesta

Art Graffiti News Street Art Work

Art, Graffiti, News, Street Art, Work Vielä sananen työn arvostamisesta

Comments Off on Vielä sananen työn arvostamisesta /

Written by:

Julkaisimme reilu viikko sitten kannanoton, jonka pointti lyhykäisyydessään oli “ammattitaiteilijan on saatava palkkaa tekemästään työstä – myös graffititaiteilijan”. Mielestäni tämä on täysin selkeä ja ennen kaikkea reilu vaatimus. Olisiko ihan Suomen työlainsäädännönkin mukainen? Lisäksi pyysimme taiteilijoita harkitsemaan tarkkaan, miten suhtautua ilmaistyötarjouksiin. Kannattaa ylipäätänsä pohtia sitä, kuka ilmaistyöstä hyötyy – ja miten. Useimmiten se hyöty valuu aivan muualle kuin sen luovan työn tekevän ammattilaisen “laariin”. Ylläoleva videokin käy tätä samaa ilmiötä läpi, toki hieman yleisemmin ja humoristisesti luovan alan näkökulmasta. Ilmiö ei ole siis rajattu vain ylvääseen kotimaahamme.

Kannanoton suhteen palaute on pääosin ollut positiivista ja rakentavaa. Hedelmällistä suorastaan. Keskustelu itsessään on erittäin tervetullutta ja ennenkaikkea tarpeellista. Sen laajuudesta olen tyytyväinen. Yksinkertaisessa viestissämme oli kaikesta huolimatta “jotain” epäreilua, koska kannanottomme tiimoilta on tullut jonkin verran tuohtunuttakin palautetta. En tiedä miksi taustalla tuntuu elävän ajatusmalli, että on täysin ok vaatia taiteilijalta työtä siitä kuitenkaan mitään maksamatta… ja tästä ei missään nimessä saisi valittaa (ainakaan julkisesti).

Miksi on epäreilua vaatia käyttämästään työajasta korvausta? Tämä on kaiken vastaan tulleen kritiikin kohdalla se ainoa asia johon ei olla kyetty vastaamaan tai haluttu vastata. Mutta kyseessä on oikeastaan ainoa kysymys, johon vastausta kaipaisimme ja minkä ympärille keskustelu olisi järkevä rajata. Muita neuvoja ja vastauksia aiheen ohi on kyllä tullut yllin kyllin. Kommentoisin niitä mielelläni, jos ne edes jotenkin liittyisivät alkuperäiseen pointtiimme. Mutta kun eivät liity. Siis vielä kerran: taustalla on ihan rehellinen huoli toimeentulosta. Siinä ei ole mitään hävettävää tai negatiivista. Sen esilletuonti ei tee graffititaiteelle, taidekentälle, graffitia muita keinon edistäville tahoille eikä myöskään graffitin osalta omia polkujaan kulkeville yksilöille millään tavoin vahinkoa. Siis ei millään. Päinvastoin koen, että se nimenomaan vahvistaa muidenkin asemaa.

YLE kulttuuritoimitus hiffasi saman tien pointtimme ja teki aiheen tiimoilta laajempaakin uutisointia. YLEllä on muutenkin käynnissä laajempi keskustelu taiteen ja taiteilijoiden asemasta yhteiskunnassa. Onneksi graffitit ja katutaide ovat ylittäneet uutiskynnyksen ja aihe mahtuu mukaan samaan keskusteluun. Propsit YLElle, ei mene verorahat hukkaan!

Alla muutamia, aiheeseen eri tavoin liittyviä YLEn artikkeleita kasattuna yhteen.

Tämä, “Piirrä nyt” -näyttelyyn liittyvä blogikirjoitus on niinikään hyvin ajankohtainen ja liittyy tähän omaan purnaukseeni. Sillä edellytyksellä, että tässä keississä taiteilija “saa” kunnian vielä maksaa osallistumisestaan näyttelyyn.

Loppuun vielä hieman sivupolulle lähtevä kokeilu. Kolleega ja kannanoton kanssamme allekirjoittanut taiteilija KaiH päätti katsoa josko joukkorahoitusmallista olisi mitään apua. Se poikkeaa alkuperäisestä ongelmatilanteesta toki siten, että KaiH hakee nimenomaan rahoitusta vapaaehtoistyölleen, jossa Lahti Energia on antanut luvan ehostaa kaupungilla sijaitsevia sähkökaappejansa. Koen tämän tien hyvin riskaabeliksi, vaikka kolleegaa tuenkin hänen epätoivoisessa varainhankintakokeilussaan. Ensinnäkin, myös se suuri yleisö on jo tottunut samaan töitä ilmaiseksi joten heille voi olla hyvin hankala perustella miksi taiteilijaa pitäisi nyt alkaa tukemaan. Toisekseen… no, minun mielestäni Lahden energian pitäisi oikeasti olla se taho, joka maksaa maalaamisesta. Se että annetaan julkisia pintoja ammattitaiteilijan koristeltavaksi hyödyntää enemmän Lahden energiaa kuin KaiHin työllistymismahdollisuuksia. Jos tähän proggikseen löytyy kiinnostusta osallistua, onnistuu se tätä kautta.

Attn! This post is a direct continuation for my previous blog post. Since it also deals with a statement we made in finnish as well as recent media coverage in finnish media, I decided to write this one in finnish as well. Sorry for that.

Comments are closed.